Armistis 2005 – Totale Waanzin op theatertoer

15-11-2005 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy 

Volgend jaar wordt in Hoegaarden 375 jaar Palmzondagtraditie en 1025 jaar Hoegaarden gevierd, en bij die gelegenheid wil de ‘Totale Waanzin’ de rockgroep die in het Hoegaards dialect zingt er iets speciaals van maken. «We willen iets pittigs doen, waarbij theaterelementen en muziek samengaan. We willen het ook filmen en opnemen om zo het mooie Hoegaards dialect voor de toekomst te bewaren», vertelt Luc Vandeplas, van de Totale Waanzin, de drijvende kracht achter de Theatertoer.

«We hebben al het hele scenario uitgewerkt, dat draait rond drie hoofdacteurs, een uitgeweken Hoegaardier, de garde, en de schoolmeesteres. Die zitten dan weer in een volkscafé dat uiteraard vol figuranten zal komen te zitten. Alle hoofdrolspelers zijn nog niet gekend, maar we zijn toch al zeker van Chris Michel en Mariette Peeters», vertelt Luc. Chris Michel, de Hoegaardse BV, ooit deelnemer aan de Camel Trophy, VTM-journalist, en medewerker van Jambers, speelt zijn eigen rol van uitgeweken Hoegaardier. Chris Michel: «Ik breng ook de happy end boodschap. Ik heb van alles meegemaakt, ik ben overal geweest, maar nergens is het beter dan in Hoegaarden.»

Het is de bedoeling er het hele dorp bij te betrekken en de Theatertoer op te voeren in vier zalen, in het Kouterhof, in ’t Parochiecentrum, bij de Klup in de Cerkel, en eventueel in Meldert in zaal Ermelindis. «Er zou een try-out kunnen gebeuren in ’t Paenhuys», vertelt Luc Vandeplas, die al een tip van de sluier oplicht: «De garde van het dorp komt vloekend een café binnen en ontmoet de uitgeweken Hoegaardier. Ze raken aan de babbel over vroeger. In heel het verhaal komen situaties uit Hoegaarden, dorpsfiguren, anekdotes, terug. Het verhaal is zo opgebouwd dat het steeds overgaat in een muzikaal stuk, gebracht door de Totale Waanzin. Er komen ook flash backs in, over de schooltijd, een grammaticales en dies meer. We brengen oude liedje die passen, maar ook 10 nieuwe liedjes van de Totale Waanzin. En in het café komt maar steeds volk bij. Wie zich dus geroepen voelt om in het café te komen zitten, geeft gerust een seintje. Het wordt trouwens interactief in de zaal want de mensen zullen opdrachten krijgen», besluit Luc Vandeplas.

De opvoeringen vinden plaats rond palmzondag volgend jaar. (HCH)