2008 – Begrafenisplechtigheid voormalig burgemeester Frans Huon

19-05-2008 Het Laatste Nieuws – Geert,Mertens

Debby meersman, 1.500 mensen volgen begrafenisplechtigheid voormalig burgemeester

«Hij leefde voor zijn dorp»

«Mijn vader, zanger Marc Meersman, was een goede vriend van Huon», zegt Debby Meersman die samen met haar stiefkindjes Kiran en Marit naar de plechtigheid kwam. «Mijn vader kon er jammer genoeg niet bijzijn omdat hij in Praag moet optreden. Ik kende de burgemeester vooral via mijn vader. Wat mij opviel, was dat hij leefde voor zijn dorp en hij had een groot hart.»

Ludo Van Mol

van de Koninklijke

Harmonie Vrije

Muziekliefhebbers:

«Op iedere uitvoering was hij aanwezig»

«Toen we daarstraks moesten spelen, was het toch wel een emotioneel moment voor velen van onze Harmonie», zegt Ludo Van Mol van de Koninklijke Harmonie Vrije Muziekliefhebbers. «Op iedere uitvoering van onze vereniging was hij aanwezig en hij was erelid van onze vereniging. We zagen wel dat hij stilletjes achteruitging, maar toch kwam zijn dood hard aan.»

Maureen Vanherberghen

van de chiro:

«Enorm veel

respect voor hem»

Ook de Hoegaardse chiro was van de partij met een delegatie voor een laatste eerbetoon. «We hebben enorm veel respect voor hem», aldus leidster Maureen Vanherberghen. «Hij stond ook in voor zoveel en hij heeft ons altijd gesteund. Bovendien was Huon zelf een oud-leider van de chiro.»

Oktaaf Duerinckx,

toneelregisseur:

«Maar één woord voor die man: geniaal»

«In de jaren tachtig heb ik de eer gehad om met Huon op te trekken voor de regie van de Millenniumstoet», zegt toneelregisseur Oktaaf Duerinckx, die voor de gelegenheid zijn Hoegaardse das uit de kast had gehaald. «Ik heb maar één woord voor die man: geniaal. Ik heb nooit iemand ontmoet die de ene dag aan iets dacht en het de volgende dag had gerealiseerd. Over de dingen die ik die ik met hem heb meegemaakt, kan je een boek schrijven. Hij heeft enorm veel voor het dorp gedaan.»

Hoegaarden neemt afscheid van Frans Huon

Ongeveer 1.500 mensen hebben zaterdag afscheid genomen van voormalig burgemeester Frans Huon (68) van Hoegaarden. Die overleed op 9 mei na een slepende ziekte. Amper een paar weken voordien had hij ontslag genomen als burgervader. De gezondheid van Huon was de jongste tijd zienderogen achteruitgegaan. Hij was, door enorm gewichtsverlies, nog maar een schim van de man die hij voordien was. «Een oud citaat luidt: er is maar één Hoegaarden, maar er is ook maar één Frans Huon», vatte gemeentesecretaris Bart Hendrix het leven van de opmerkelijke man samen.

Geert Mertens en Christian Hennuy

Niet alleen in de Sint-Gorgoniuskerk konden de mensen zaterdag de begrafenisplechtigheid volgen. Ook op het Gemeenteplein troepten enkele honderden mensen samen, al dan niet met een paraplu binnen handbereik, om op het grote scherm de plechtigheid te bekijken. Ook van op het terras van een plaatselijk café waren alle ogen op het scherm gericht. «Minder volk wel dan we hadden verwacht», horen we bij enkele Hoegaardiers. «Het slechte weer zit daar waarschijnlijk voor iets tussen.»

Ook heel wat prominenten kwamen afscheid nemen van het monument uit de Belgische politiek. Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, minister Patricia Ceyssens, CD&V-voorzitter Marianne Thyssen, gouverneur Lodewijk De Witte, Vlaams volksvertegenwoordiger Dirk Claes en nog een resem burgemeesters en schepenen uit heel Vlaams-Brabant woonden de plechtigheid bij.

Hoegaards volkslied

De kist van Huon werd binnengedragen zoals het protocol het voorschrijft: geflankeerd door de schepenen, dan de familie en daarna de gemeenteraad. Alles was tot in de puntjes georganiseerd. Toch duurde de offergang liefst 45 minuten. De Totale Waanzin, een rockgroep die zingt in het plaatselijk dialect, kwam op verzoek van Frans en zijn familie het Hoegaards volkslied zingen. Een lied dat Frans zelf altijd uit volle borst meezong met de hand op het hart. Aangrijpend moment waren vooral de woorden ‘Vergeëte down we oech ni. Doë zen welle gebawre, doë gon welle doeët.’

Bruggenbouwer

Frans Huon hield enorm van Hoegaarden. Deken Georges Hardiquest: «Frans woonde in zijn jeugd boven in Hauthem en vandaar had hij al een hemels uitzicht op zijn Hoegaarden.» Neef Marc Huon nam afscheid in naam van de familie en zonechef Pierre Schippers in naam van zijn vrienden. Wat steeds weer naar voor kwam, was Frans Huon als de bemiddelaar, de bruggenbouwer, zijn legendarische netwerk en zijn merkwaardige agenda’s.

Fons Vermeulen kwam tijdens de plechtigheid schetsen hoe het was ten tijde van het Jaar van het dorp, 1000 jaar Hoegaarden. Hoe Frans er in slaagde om, vanaf 1986, de afvalstoffen van de Citrique te verwerken door zes vennootschappen uit de grond te stampen met op dit moment nog steeds 25 werknemers.

Eén van de laatste publieke optredens van Huon was tijdens de heropening van de oude brouwerij in Hoegaarden. Geflankeerd door premier Yves Leterme genoot hij van een ‘witte’. De burgemeester heeft Pierre Celis destijds nog geholpen met het grootmaken van zijn witbier. Heel wat mensen vroegen zich zaterdag ook af hoe het nu met Hoegaarden verder zal gaan. «Huon was het cement tussen de verscheidene politieke partijen», hoorden we. «Hij bereikte altijd een akkoord en stond met iedereen op goede voet.»

Foto’s Kristien Bollen

Op het Gemeenteplein volgen Hoegaardiers de plechtigheid op een groot scherm.