2022 – Komt er onderzoek naar mogelijke fusie met Tienen?

Hageland Actueel – Christian Hennuy – 08 03 2022

HOEGAARDEN

Op dit ogenblik is een bespreking van een mogelijke fusie van Hoegaarden met Tienen niet aan de orde, maar burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) sluit het toch niet uit. Bij de jongste verkiezingen klonk het nochtans dat Hoegaarden geen fusie zou aangaan, tenzij gedwongen. Laten we ook duidelijk zijn: op dit ogenblik staat nergens geschreven dat fusies verplicht zijn.

“Op dit ogenblik zijn we er nog niet klaar voor. Er zijn andere problemen zoals de naweeën van corona en de opvang van de vluchtelingen uit Oekraïne. Bij de vorige verkiezingen hadden we inderdaad gezegd: geen fusie. Maar als bestuur moet je toch alle parameters nagaan. We moeten de zaak dus onderzoeken en zien welk aanbod we krijgen”, aldus de burgemeester, die er ook geen datum op wil plakken. Het zou dus nog kunnen in 2024.

Hoegaarden bij de fusie in 1977

Acties tegen fusie

Schepen Tom Groeseneken (CD&V) zei nog onlangs dat er zeker geen fusie zou komen en dat ze Tienen met hun aanbod hadden wandelen gestuurd, maar dat klopt niet meer volgens de burgemeester. Oppositiepartijen Vooruit en N-VA zijn zeer niet happig op een fusie en Gewoon Wit neemt nog geen standpunt in.

Zien wat het wordt want bij de vorige fusies in 1976 kwamen er heel wat protestacties in Hoegaarden en dat zal nu niet anders zijn. In Hoegaarden staat zeker niemand, behalve enkele politici, te springen voor een fusie. Wie daarover meer wil weten komt best naar het Armistis concert door de Totale Waanzin in het Paenhuys op 7, 8 en 9 april.