2022 -Van een stortvloed aan reacties …

Van een stortvloed aan reacties op sociale media tot zelfs een revue: bewoners zijn resoluut gekant tegen een fusie met naastliggende stad

Lynn Minnot, gewezen CD&V-raadslid, ontving op Facebook een vijfhonderdtal berichten over de fusie van Hoegaarden met Tienen. 
Lynn Minnot, gewezen CD&V-raadslid, ontving op Facebook een vijfhonderdtal berichten over de fusie van Hoegaarden met Tienen.  — ©  FG

Het Nieuwsblad – Achiel Baeken – Zaterdag 16 april 2022

Hoegaardiers reageren op Facebook massaal en furieus tegen een mogelijke fusie van hun biergemeente met de suikerstad Tienen. Koldergroep Totale Waanzin heeft er zelfs een revue over gebracht en gewezen CD&V-raadslid Lynn Minnot kreeg op Facebook bijna 500 reacties tegen de fusie.

We willen niet bij Tienen! In het Hoegaardse kolderdialect van Totale Waanzin klinkt dat als We wille ni bè Tuyne. Dat is ook de titel van de revue van de groep. Voor de drie opvoeringen liep het ontmoetingscentrum ’t Paenhuys eivol en het applaus was niet min. Inhoudelijk was de revue immers niet mals voor Tienen.

Gitarist, fluitist en bestuurslid van de koldergroep Luk Vandenplas concludeert uit de reacties dat de Hoegaardiers zich radicaal verzetten tegen een opslorping door Tienen. “Tiense politici beweren dat Hoegaarden een slaapgemeente is zonder werk, industrie, muziekschool, winkels, ziekenhuis of sportvelden”, zegt hij. “Weet je wat zij niet vermelden bij die beweringen? Respect voor de Hoegaardiers, het verleden van hun gemeente, de bekendheid om het bier. Ze vergeten blijkbaar dat het gemiddelde inkomen van een Hoegaardier hoger ligt dan dat van een Tienenaar. Een fusie draait alleen om centen.” Wat hij aanhaalde, komt ook voor in de revue, waarin ook Herman Vandermeulen van de vroegere koldergroep Tiense Straatmuzikanten (nu ‘Ich èn éja’)aan het woord kwam. Hij riep op een actie tegen de fusie te starten.

Ook het gewezen Hoegaardse CD&V-raadslid Lynn Minnot lanceerde op Facebook een actie tegen de fusie. Ze verhuisde onlangs naar Leuven en moest dus ontslag nemen, maar ze blijft zich inzetten voor Hoegaarden en zeker voor het behoud van de gemeente. “Ik kreeg al rond de 500 reacties binnen en ze blijven maar toestromen”, vertelt ze. “Niet alleen de Hoegaardiers verwerpen een fusie. Ook sympathisanten van buiten de gemeente doen dat. Ze willen de onafhankelijkheid van de biergemeente bewaren. Een eventuele fusie met Bierbeek en Boutersem blijkt populairder dan die met Tienen.”