2006 – Kus Mig naa mein klak – Revue vol Hoegaardse nostalgie

Revue vol Hoegaardse nostalgie

31-03-2006 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy 

Wie in Hoegaarden geboren is of er de jongste decennia gewoond heeft, moet absoluut naar de revue ‘Kus mig naa mein klak’. Het wordt een brok nostalgie van de jongste veertig jaar in Hoegaarden. Maar ook recente gebeurtenissen hebben er een plaats, zoals de sluiting van de brouwerij. Toneelkring Thalia staat in voor het acteerwerk en Chris Michel, een uitweken Hoegaardier, speelt zichzelf.

In de revue passeren dorpsscholen, dorpsfiguren, BV’s… Kortom: alles wat een dorp doet leven. «En dat alles in het dialect», vertelt Luc Vandeplas, de man achter de Theatertoer van de Totale Waanzin. «We willen de revue opnemen en zo onze taal bewaren. Het verhaal gaat over de ‘garde’, Jan Van Hoof, die op zoek is naar een vat bier en in een café VTM-journalist Chris Michel, een uitgeweken Hoegaardier, tegenkomt. Het café zit vol met dorpsfiguren.»

«Vroeger dachten we dat het er in een stad veel beter aan toeging, maar nu weten we wel beter», vertelt Chris Michel, die nu in Gent woont maar geen gelegenheid overslaat om naar Hoegaarden weer te keren. «De film die we van de revue maken is belangrijk, want het wordt een laatste getuigenis van het dialect. Over dertig jaar spreekt niemand nog dialect.»

Vijfde voorstelling

Morgen om 20 uur heeft de eerste opvoering plaats in De Cerkel. Daarna zijn er nog voorstellingen op vrijdag 7 april in het parochiecentrum, op zaterdag 8 april in zaal Ermelindis in Meldert en op vrijdag 14 april in het Kouterhof. Omdat de stormloop voor kaarten zo groot is, is er intussen nog een vijfde voorstelling gepland. Die heeft plaats op op zaterdag 15 april in zaal Kouterhof. Inkom: 5 euro in voorverkoop (0494/63.01.02), 7 euro aan de kassa. (HCH)