Archiveer 19/09/2022

Armistisgezelschap gaat verder op ingeslagen weg: tegen elke fusie

Hageland Actueel – 14 september 2022 –hristian.henn…

Al in 2008 werd in het oude gemeentehuis een ‘Hoegaarden Vrijstaat’ film opgenomen.

Tijdens het Armistisconcert ‘Trug Gelost’ van de Totale Waanzin in ’t Paenhuys in april was het belangrijkste item de mogelijke fusie met Tienen. De Totale Waanzin lanceerde meteen het nieuwe liedje ‘We wille ni bé Teujne’, waarin op ludieke wijze wordt aangegeven waarom Hoegaarden apart moet blijven. Het ging eigenlijk om het uitgestelde Armistisconcert van 2021. Dat betekent dat er in november 2022 al een nieuwe editie aankomt. De filmopnames zijn trouwens al gestart. Zo wordt op vrijdag 16 september om 18 uur voor het gemeentehuis een ludieke betoging gefilmd.

Op 10, 11 en 12 november, telkens om 20 uur wordt het nieuwe concert ‘In en Aat’ met sketches, film, zingen en muziek door de Totale Waanzin opgevoerd in ’t Paenhuys. Uiteraard wordt een vervolg gebreid aan de actie tegen de fusie. “De drie opvoeringen in april waren een sterk statement tegen de fusies. Net op tijd om iedereen wakker te schudden, want er werd al achter de schermen over gepraat. Wij zijn nu van plan om met ons liedje ‘We wille ni bé Teujne’, een videoclip te maken”, zegt scenarioschrijver en drijvende kracht achter het Armistis concert Luc Vandeplas.

Het statement van het Armistisconcert kwam net op tijd, want ondertussen werd op een gemeenteraadszitting in Hoegaarden herbevestigd dat er geen vrijwillige fusie zal aangegaan worden, met geen enkele gemeente.

Lees verder onder de foto

Filmopname Armistis
Filmopnames voor de Armistis aan de Marollenkapel

Filmopnames

Het nieuwe Armisisconcert ‘In en aat’ bestaat uit een zestiental sketches, waarvan ongeveer de helft live, de andere helft op film. Dit alles doorspekt met de liedjes in het Hoegaards dialect van de Totale Waanzin.

“De eerste filmopnames in Hauthem o.a. aan de Marollenkapel zijn al ingeblikt. Er komen heel wat binnenopnames in plaatselijke cafés, restaurants,  een apotheek, en een veeartsenij. Dan is er uiteraard nog de videoclip tegen de fusies op het Gemeenteplein”, besluit Luc Vandeplas.

Er werd een oproep gedaan tot vrijwilligers om te komen naar de nepbetoging aan het gemeentehuis, vrijdag 16 september om 18 uur. Het Armistis gezelschap en de Totale Waanzin zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. In 2008 al werd in het oude gemeentehuis al de viering ‘Hoegaarden Vrijstaat’ gefilmd, voor een revue van de Waanzin.

Dit verhaal is ook te lezen in Passe-Partout Tienen van deze week.

Groep inwoners houdt ludiek protest tegen mogelijke fusie: “In Tienen zijn ze jaloers op ons”

Enkele inwoners van Hoegaarden trokken de straat op om te betogen tegen een mogelijke fusie met Tienen. Nu ging het er nog ludiek aan toe. 
Enkele inwoners van Hoegaarden trokken de straat op om te betogen tegen een mogelijke fusie met Tienen. Nu ging het er nog ludiek aan toe.  — ©  FG

HOEGAARDEN –  Het Nieuwsblad 16 september 2022

Koldergroep Totale Waanzin kreeg 43 betogers op de been om in Hoegaarden te protesteren tegen een mogelijke fusie met de stad Tienen. Ze droegen borden met slogans over hun ongenoegen.Achiel BaekenVrijdag 16 september 2022 om 20:13

Het ging er ludiek aan toe ‘oep de plèk’ (het Gemeenteplein, red.) tijdens de betoging, maar bij Totale Waanzin menen ze het echt met hun protest. De groep heeft al een liedje met tekst in het Hoegaardse dialect om de draak te steken met een fusie met Tienen. Nu steekt ze de inhoud van dat liedje, Welle wille ni bè Teujne, in een videoclip. Die zullen ze presenteren tijdens het jaarlijkse armistisconcert op 10, 11 en 12 november in ’t Paenhuys.

De opname van de videoclip vond plaats aan het gemeentehuis en de Sint-Gorgoniuskerk met luid geroep van Ogere. Eerder zijn al opnames gemaakt, tot in de kapel van Hauthem, de cafés, handelszaken en restaurants toe.

Goede buren blijven

“Tienen moet met niemand fuseren”, gaf scenarioschrijver Luk Vandeplas van Totale Waanzin te verstaan. “Tienen heeft onze palmezel al nagemaakt en nu wil de stad ook nog onze poen. Maar we laten ons niet doen. We willen wel goede buren blijven met Tienen, maar ook meester blijven in ons dorp. Hoegaarden is in de hele wereld gekend voor zijn goed witbier. In Tienen zijn ze jaloers op ons en in Hoegaarden is ook veel te doen. We trekken goed onze plan. Fuseren moet nu niet, nooit. Voortaan blijven we de Hoegaardiers wakker schudden om zich te verzetten tegen een fusie met Tienen of eender welke andere gemeente.”

De slogans zeiden genoeg om de mening van menige Hoegaardier. De gekste en meest heimweevolle leek Trug no Laaik (Terug naar Luik). Het was een terugblik naar een ver verleden. Destijds behoorde Hoegaarden tot het prinsbisdom Luik. Dat was de tijd dat het bier er in tientallen brouwerijen rijkelijk begon te vloeien. Opmerkelijk was ook de slogan Welle zen gin Tinse kweikers. Wat betekent dat ze in Hoegaarden niet moeten weten van de stad met een eend als symbool.

Gevraagd aan Tiens burgemeester Katrien Partyka (CD&V) naar een mening over de actie in Hoegaarden gaf ze te verstaan: “Och, we zijn in Tienen nog niet bezig met fusies. Ik heb geen idee hoe de Hoegaardiers erover denken. Ik meen dat de kiezers van 2024 momenteel met andere problemen zitten dan met fusies van gemeenten.”