Armistis 2022 – Betoging tegen fusie met Tienen aan gemeentehuis

Tienen Actueel – 16 september 2022 door christian.henn…

Betoging aan het gemeentehuis in Hoegaarden

Vrijdagavond was er op het Gemeenteplein in Hoegaarden een betoging tegen elke mogelijke fusie en in het bijzonder tegen een fusie met Tienen. Een echte betoging? Neen, het ging om de opname van een videoclip bij het liedje ‘We wille ni bé Teujne’ van de Totale Waanzin. Ludiek, maar toch een statement. Een 40-tal betogers namen eraan deel.

Elke betoger was gewapend met een slogan meestal in het Hoegaards, soms in het Nederlands. Een greep hieruit: ‘Wèlle zén giejen Tinse kwèèkers, we blèève Oowgàrdeujrs, land van beuj èn biejete, giejen feujze, we wille ni bé Teujne, we loweten aas ni doown, fusie geen denken aan, er is maar één Hoegaarden’.

Er was zelfs een spandoek bij: ‘Trug no Lààk: we doown voetsj gelék vruger’, een knipoog naar de situatie toen Hoegaarden nog een enclave was van het prinsbisdom Luik in Brabant. Zelfs een hond voerde actie. (foto)

Lees verder onder de foto

Hond betoging Hoegaarden
Zelfs de hond voerde actie

Armistis

Deze opname van de videoclip wordt één van de hoofdacts op het Armistis concert ‘In en aat’ dat de Totale Waanzin en het Armistis gezelschap brengen in het Paenhuys op 10, 11 en 12 november. Het gaat om het tweede concert dit jaar. In april kwam er de uitgestelde editie van vorig jaar. “Toen werd het liedje ‘We wille ni bé Teujne’ gelanceerd, een statement dat net op tijd kwam, want achter de schermen werd er al rond fusies gemanoeuvreerd door politici. Ondertussen is in Hoegaarden toch duidelijk geworden dat men zeker geen vrijwillige fusie zoal aangaan”, zegt Luc Vandeplas, scenarioschrijver van het Armistis Concert.

Zie foto hieronder

Betoging tegen fusie Hoegaarden

De actievoerders kwamen voorbij het gemeentehuis