2022 – Armistisgezelschap gaat verder op ingeslagen weg: tegen elke fusie

Hageland Actueel – 14 september 2022 -Christian.henn…

Al in 2008 werd in het oude gemeentehuis een ‘Hoegaarden Vrijstaat’ film opgenomen.

Tijdens het Armistisconcert ‘Trug Gelost’ van de Totale Waanzin in ’t Paenhuys in april was het belangrijkste item de mogelijke fusie met Tienen. De Totale Waanzin lanceerde meteen het nieuwe liedje ‘We wille ni bé Teujne’, waarin op ludieke wijze wordt aangegeven waarom Hoegaarden apart moet blijven. Het ging eigenlijk om het uitgestelde Armistisconcert van 2021. Dat betekent dat er in november 2022 al een nieuwe editie aankomt. De filmopnames zijn trouwens al gestart. Zo wordt op vrijdag 16 september om 18 uur voor het gemeentehuis een ludieke betoging gefilmd.

Op 10, 11 en 12 november, telkens om 20 uur wordt het nieuwe concert ‘In en Aat’ met sketches, film, zingen en muziek door de Totale Waanzin opgevoerd in ’t Paenhuys. Uiteraard wordt een vervolg gebreid aan de actie tegen de fusie. “De drie opvoeringen in april waren een sterk statement tegen de fusies. Net op tijd om iedereen wakker te schudden, want er werd al achter de schermen over gepraat. Wij zijn nu van plan om met ons liedje ‘We wille ni bé Teujne’, een videoclip te maken”, zegt scenarioschrijver en drijvende kracht achter het Armistis concert Luc Vandeplas.

Het statement van het Armistisconcert kwam net op tijd, want ondertussen werd op een gemeenteraadszitting in Hoegaarden herbevestigd dat er geen vrijwillige fusie zal aangegaan worden, met geen enkele gemeente.

Lees verder onder de foto

Filmopname Armistis
Filmopnames voor de Armistis aan de Marollenkapel

Filmopnames

Het nieuwe Armisisconcert ‘In en aat’ bestaat uit een zestiental sketches, waarvan ongeveer de helft live, de andere helft op film. Dit alles doorspekt met de liedjes in het Hoegaards dialect van de Totale Waanzin.

“De eerste filmopnames in Hauthem o.a. aan de Marollenkapel zijn al ingeblikt. Er komen heel wat binnenopnames in plaatselijke cafés, restaurants,  een apotheek, en een veeartsenij. Dan is er uiteraard nog de videoclip tegen de fusies op het Gemeenteplein”, besluit Luc Vandeplas.

Er werd een oproep gedaan tot vrijwilligers om te komen naar de nepbetoging aan het gemeentehuis, vrijdag 16 september om 18 uur. Het Armistis gezelschap en de Totale Waanzin zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. In 2008 al werd in het oude gemeentehuis al de viering ‘Hoegaarden Vrijstaat’ gefilmd, voor een revue van de Waanzin.

Dit verhaal is ook te lezen in Passe-Partout Tienen van deze week.