2011 – Drie dagen Voices slaat aan

2-08-2011 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy

Toevoeging van Rockdag blijkt goede beslissing

Hoegaarden

De vijfde editie van Voices@Hoegaarden was een voltreffer. Voor het eerst werd het festival gespreid over drie dagen. “Toch wel een risico want we wisten niet hoe er gereageerd zou worden op de toevoeging van een Rockdag”, zegt organisator Marc Meersman. Minpunt is misschien dat het festival op zaterdagnacht te lang uitliep. Zondag was het bang afwachten voor de regen, maar op enkele druppels na bleef het droog.

Christian Hennuy

Het festival Voices vond weer plaats op het Gemeenteplein van Hoegaarden tussen enkele mooie historische gebouwen. In de drie dagen samen kwamen een paar duizenden mensen langs. De Totale Waanzin, die liedjes brengt in het lokale dialect, bracht op vrijdag een ode aan Hoegaarden, het Hoegaardse bier en de vader van het bier: Pierre Celis. Ze sloten af met het Hoegaardse volkslied ‘Lant van bej èn biejete’, waarbij iedereen met de hand op de borst Hoegaarden bezong. Daarna kwam Okselvocht, dat met geweldige covers veel ambiance bracht. Op dat ogenblik waren er zeker meer dan 500 luisteraars. Tot slot brachten The Sons of Navarone nog Ierse folkmuziek. Aanvankelijk waren er problemen met het geluid, maar dat euvel werd snel verholpen.

Zaterdag stond in het teken van Voices Classic. Daarvoor waren een 600-tal stoelen bezet. Nadat Marc Meersman een minuut stilte had gevraagd voor de slachtoffers van Pukkelpop trad hij op met Men’s Voices. De groep bracht een repertoire uit de jaren 50. Hits als ‘Only you’, ‘Ramona’, en ‘Oh Donna’ konden het publiek bekoren. De Gentse meidengroep The Triplettes, begeleid door een schitterende big band bracht daarna muziek uit de Glenn Miller tijd. Heel wat klassiekers namen de toeschouwers terug in de tijd.

Laat optreden

Op het einde werd afgesloten met Boogie Woogie. Daarna kwam een Wienerensemble operette brengen. Ze sloten af met de Voices hymne. Jammer genoeg liep het programma nogal laat uit door enkele lange pauzes waardoor tijdens het optreden van Bart Herman al heel wat mensen huiswaarts keerden.

Op zondagnamiddag kwam de plaatselijke talenten Astrid Van Kelecom en Celine Ottenburgh en uiteraard Idoolfinaliste Maureen. Ze zongen samen met de Hoegaardse Jeroen d’Hoe aan de piano. “Het is speciaal om nu te kunnen zingen voor de mensen die voor mij gestemd hebben”, zei Maureen. De dames hadden het publiek mee en ook de covergroep The Raptors bracht ambiance op het plein. De organisatoren waren tevreden en geven afspraak volgend jaar. “Het heeft een tijd geduurd, maar de mensen hebben de weg naar ons festival gevonden”, besloot Marc Meersman.

Men’s Voices bracht hits uit de jaren 50. Foto Bollen

Het festival lokte heel wat bezoekers. Foto Bollen