2006 – Jonge priester houdt eerste mis in Meldert

12-09-2006 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy

De dertigjarige Filip Hacour, afkomstig uit Winksele, werd vorige zaterdag in de kathedraal van Brussel tot priester gewijd. Zondag vierde hij zijn eerste mis in de Sint-Ermelindiskerk van Meldert (Hoegaarden). «Ik koos voor Meldert omdat dit dorp heel belangrijk is voor mij», vertelt hij. «Mijn grootouders zijn hier gedoopt en het is de kerk waar mijn ouders de grote momenten uit hun geloofsleven beleefden.»

De priesterwijding werd in Meldert met een groot volksfeest gevierd. De hele parochie, de plaatselijke harmonie en theatergezelschap De Totale Waanzin kwamen meevieren met Filip Hacour. Zijn naam – veel voorkomend in Meldert – is overigens geen toeval. «Mijn ouders en grootouders zijn hier allemaal opgegroeid», vertelt hij. «Ik was nog maar een kind toen ik eraan dacht missionaris te worden in Afrika of in de voetsporen te treden van pater Damiaan. Maar achteraf besefte ik dat we hier ook missionarissen nodig hebben. De definitieve beslissing nam ik na de Jongerendagen in Rome in 2000. Ik was toen 24. Daarvoor studeerde ik geschiedenis aan de K.U.Leuven.»

Onderpastoor

«Van september 2004 tot juni 2006 deed ik al een pastorale stage in Boutersem», zegt de kersverse priester. «In november vorig jaar werd ik diaken gewijd. Tijdens mijn laatste stagejaar mocht ik al kinderen dopen, een huwelijk inzegenen, mee voorgaan in vieringen en preken.»

Het bisdom heeft nu beslist dat Filip Hacour binnenkort onderpastoor wordt in Bornem (provincie Antwerpen). Daar zal hij wellicht enkele jaren verblijven. Nu zijn daar im-

mers maar drie priesters voor acht parochies.