2006 – Hoegaarden viert 1.025ste verjaardag …

Hoegaarden viert 1.025ste verjaardag Kouterhof, InBev en verenigingen organiseren middeleeuws spektakel

22-08-2006 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy 

Brasserie Kouterhof, InBev en een aantal Hoegaardse verenigingen vieren op zondag 27 augustus de 1.025ste verjaardag van de gemeente. Rond 980 stichtte Gravin Alpaïdis het Hoegaardse kapittel. Dat wordt herdacht met een middeleeuws spektakel. «Mijn zoon Tom wou ieder jaar een grote activiteit organiseren», vertelt organisator Jos Cauwberghs. «Na zijn plotse overlijden is alles stilgevallen, en ik heb achteraf de draad weer opgenomen.»

Christian Hennuy

Over de precieze stichtingsdatum van het Hoegaardse

kapittel is al vijfentwintig jaar discussie. In 1980 vierde museum ’t Nieuwhuys de duizendste verjaardag, een jaar later deed de gemeente het nog eens over. Nu feesten Brasserie Kouterhof, InBev en enkele verenigingen ter gelegenheid van de 1.025ste verjaardag. «InBev is mij zelf komen vragen of het feest doorging», vertelt Jos Cauwberghs. «Na de dood van mijn zoon was alles stilgevallen, maar ik vond dat Tom er al te veel tijd had ingestoken om ermee te kappen. Dus brengen we nu dit middeleeuws spektakel in een weide in de Dumontstraat en in de Tuinen van Hoegaarden.»

Blikvangers tijdens het feest zijn onder meer een berentemmer, valkeniers en riddergevechten door de Ridders van een vijftigkoppig Frans gezelschap. Op een parcours tussen de brouwerij, het Kouterhof en de Tuinen van Hoegaarden kan het publiek ook zelf actief meedoen. Je kan er boogschieten, met de hakbijl gooien, met een stok vechten op een evenwichtsbalk, zwaardvechten… Een aantal verenigingen en handelaars hebben standen, terwijl de vier Hoegaardse jeugdverenigingen – ’t Paenhuys, de Klup, Chiro en KLJ-Meldert – medeorganisator zijn en de tapkranen bemannen in middeleeuwse klederdracht.

Peter Van Laet

Als je het middeleeuwse eve-

nement wil meemaken, betaal

je tien euro. In ruil daarvoor krijg je spektakel vanaf 15 uur tot

’s nachts, wanneer het vuurwerk losbarst, en een speciale bierpot die ontworpen werd voor deze verjaardag. Kinderen jonger dan zestien jaar mogen gratis binnen, net als mensen die op het parcours wonen. «Het avondprogramma werd speciaal opgesteld ter nagedachtenis van Tom», vervolgt organisator Jos Cauwberghs. «Om 20.30 uur is er een opvoering van de Ogetse Revu ‘Kus mig na men klak’ door de Totale Waanzin en Thalia, samen met Chris Michel. We hebben die revue twee keer laten opvoeren in het Kouterhof, maar sommige mensen hebben hem nog altijd niet gezien. Om 22.30 uur treedt Mama’s Jasje op. Tom was bevriend met Peter Van Laet, die nog kwam zingen bij zijn uitvaart.»