2015 – Maureen en Waanzin zongen voor ‘Leven met Afasie’

Het Nieuwsblad 17 mei 2015

© Vereniging Afasie VZW

De Vlaams-Brabantse vereniging voor afasiepatiënten belegde een namiddag in ’t Paenhuys. Eerder werd daar al een liedje opgenomen, met Maureen onder andere.

De vereniging organiseert contactnamiddagen in Vlaams-Brabant voor personen met afasie en hun partner. Ongeveer een kwart van alle patiënten met een beroerte krijgt afasie, een taalstoornis waarbij het spreken, begrijpen, lezen en schrijven is verstoord. Het woord afasie komt uit het Grieks en betekent “niet kunnen spreken” (a=niet, fasie=spreken). Afasie is bij iedereen anders, afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel. De plaats van het letsel bepaalt bijvoorbeeld welk deel van het taalsysteem is aangetast. Ook patiënten met andere hersenletsels (zoals hersentumor, verkeersaccident, …) kunnen afasie hebben.

In het Paenhuys werd enkele jaren geleden een lied opgenomen (luister op youtube) voor dertig jaar ‘Leven met Afasie’. Daar bij die molen… werd bewerkt door Yvan Burvenich en Paul Vlaeyen. Medewerkers waren andere leden van De Totale Waanzin (Clara, Heidi, Gert, Paul, Michel, Luk, Gorgon) en ook Maureen. Zij is nu verbonden aan de Ketnetband en was bij Idool 2011 (VTM) vierde. Het liedje is ingezongen voor het goede doel. Wenst u een gift te doen: kijk eens op de site.

Organisatoren van de jongste ontmoeting in Hoegaarden waren Janneke en Ubrt Mannaerts. Een volgende ontmoeting: zaterdag 6 juni, lezing om 14u30 in Rotselaar. Info: Chesna Berckmans