Armistis 2000 – Keizer Karel is ‘Totale Waanzin’ nabij

09-11-2000 Het Nieuwsblad –

De totale waanzin verkondigt op ,,armistis (Wapenstilstand) een ,,lof der zotheid” in ’t Paenhuys van Hoegaarden. Het optreden staat in het teken van het Jaar van Keizer Karel. Als zoon van Johanna de Waanzinnige is hij speciale gast.

HOEGAARDEN

Wat hij in Hoegaarden komt doen? ,,Kuren verkopen”, antwoordt muzikant Michel Evers daarop. ,,Anders zouden we geen Totale Waanzin zijn.” Karel lijkt graag naar Hoegaarden te komen. Hij vertoeft er voor de tweede keer in enige maanden tijd. In de zomer was hij er voor de plechtige installatie van de bierbrouwersketel op de rotonde in Altenaken. Die ketel staat nu in het embleem van Totale Waanzin. Naar ’t Paenhuys aan de Stoopkensstraat komt niet dezelfde keizer als die van de ketel. Die bezeerde zich immers door van een ladder te vallen.

De muzikanten van Totale Waanzin noemen zich voor één keer een bardengroep, die de ,,Ogetse polyfonie” op het podium presenteren. Ze zingen en spelen een zeventigtal liedjes in het Hoegaardse dialect. Hubert Mannaerts schreef de teksten. Het allernieuwste liedje: De ton van Keizer Karel. Voor de ,,armistis” steken de uitvoerders zich in de kledij van in de jaren van Karel, dus de zevende eeuw. ,,Ook toen kwam hij veelvuldig naar Hoegaarden om twee redenen”, weet muzikant Luc Vandenplas. ,,Hoegaarden had toen al lekker bier en er woonden daar mooie meisjes, maar Karel gaf opdracht aan zijn geschiedschrijvers daarover niets te schrijven.”

Bierpot

Speciaal in dit herdenkingsjaar van Keizer Karel gaan de liedjes in ’t Paenhuys over het Avondland, de Hamburgers, Bourgondië, het Gulden (maagden)Vlies, de Plakkaten van Karel tegen de Hervorming, Luther, Vesalius, Plantijn, Mercator, Columbus en Justus Lipsius. Die van de Totale Waanzin gaan voor de grap op zoek naar een bierpot met tien oren. Kwestie van die van Olen met hun drieorenpot te overbluffen. Lof deze Zotheid eindigt volgens Michel Evers zeker met een leeg biervat. Zijn groep doet zo’n tien optredens per jaar in Hoegaarden en omgeving.

* Lof der Zotheid op Armistis zaterdag 11 november om 20 uur in ’t Paenhuys in Hoegaarden. Toegang 200 frank, stoel inbegrepen.