2018 – “Blondje om te genieten, Brunette om te dromen”

03-05-2018 Het Nieuwsblad – Regionaal

“Ons ‘Blondje’ is om van te genieten, onze ‘Brunette’ doet je wegdromen.” Zo prijst Den Venetiaen zijn nieuwste brouwsel aan. Het café stelt een nieuw streekbiertje voor: de Brunette de Venice.

De biergekte is fel dit jaar in Hoegaarden. Achthonderd jaar biertraditie gaat niet onopgemerkt voorbij. Nagenoeg elk weekend valt er wat te beleven in de gemeente van de ‘witte’. Dat is in het bijzonder zo waar uitbaters ‘Toets’ Thielemans en Dirk De Wolf van café Den Venetiaen een eigen nieuw biertje tappen.

Ze waren met hun Brunette de Venice niet aan hun proefstuk toe. Eerder al bedachten ze een ‘Venetiaens Blondje’, maar voor het Jaar van het Bier wilden ze alweer iets nieuws. “Dat Blondje mag gerust een vriendinnetje krijgen”, oordeelden Toets en Dirk en ze trokken andermaal naar de brouwerij Broeder Jacob in Wezemaal om iets nieuws in het vat te krijgen. Het werd een donker bier van hoge gisting, met zeven procent alcoholgehalte en zoals de schenkers het noemen “met een zachte, ronde smaak en een lichte, zoete afdronk”.

“Ons ‘Blondje’ is om van te genieten, onze ‘Brunette’ doet je wegdromen”, omschrijven ze hun brouwsels. De keuze voor een ‘jonge dame met bruin haar’ op de bierkaart is er gekomen omdat bruin de kleur is van Venetië. Een Blondje of Brunette kost drie euro (25 cl). Alleen Den Venetiaen tapt het. Dat is één van de oudste cafés van Hoegaarden.

Bierfeesten

Het Jaar van het Bier loopt nog heel het jaar. De Bierfeesten willen de rijke biertraditie en de vele brouwers van weleer in herinnering brengen. Morgen vrijdag om 20 uur vertelt Christine Celis in ’t Paenhuys over de Celis White, die in Texas wordt gebrouwen. Ze is de dochter van wijlen brouwer Pierre Celis, die in Hoegaarden het witbier weer lanceerde. De Totale Waanzin zingt dan bierliederen. (be)