Archiveer 25/11/2016

Drummer neemt afscheid, na zestig jaar – Het Nieuwsblad

Drummer neemt afscheid, na zestig jaar
Gorgon Romme. FOTO: FACEBOOK
HOEGAARDEN – Gorgon Romme heeft zijn laatste liedje begeleid bij De Totale Waanzin.

Gorgon Romme, nu 69, begon te drummen toen hij negen was. Hij bleef aan de slag bij harmonies en orkesten tot nu. Op 11 november begeleidde was hij voor het laatst De Totale Waanzin. “Dat laatste liedje heeft pijn gedaan”, bekent hij. Hij maakte toen geen melding van zijn afscheid. De “kolderband”, ontstaan als een a-muzikale groep in de middenleeftijd, zal het zonder een van de professionele sterkhouders moeten stellen. Gorgon moet ermee kappen om familiale redenen. Hij is met muziek opgegroeid, als zoon van Karel Romme. Die was 47 jaar dirigent van de harmonie Vrije Muziekliefhebbers. Gorgon is ook een van de drie Belgen die werden genoemd naar de patroon van Hoegaarden, de Romeinse veldheer Gorgonius.

‘Totale Waanzin’ beloont Hoegaards talent – Het Laatste Nieuws

© Foto HCH

Onder de titel ‘Ôgere àjt talènt’, trok de Totale Waanzin tijdens het Armistis konsaar in het dialect, op zoek naar Hoegaards talent. Een vakkundige jury, voorgezeten voor Chris Michel en Mariette Peeters, reikte de prijzen uit. Zo speelde Kris Hendrickx fluit, zong Hugo Tritsmans een lied van Jimmy Frey, en kwam Tom Groeseneken met een didgeridoo. UBRT, één van de stichters van Waanzin, bracht een gedicht van Freek Dumarais op muziek. Leuvenaar Toets Thielemans, maar nu Hoegaardier, bracht een Hoegaardse versie van kroegen rond de Plèk, René Kerryn zong ‘Een Ster’ en had een hele supportersclub van de gemeente bij, terwijl Walter Maho de plaatselijke Will Tura een gesmaakte vertoning gaf. Tenslotte bracht een Ukulele Trio, bestaande uit vier leden, nog een ode aan Will Tura.

Totale Waanzin meteen uitgenodigd bij Donald Trump – Het Nieuwsblad

Waanzin in ’t Paenhuys. FOTO: RAYMOND BILLEN
HOEGAARDEN – Vrijdagavond kun je naar de tweede opvoering van de Totale Waanzin. Er zijn dit jaar twee opvoeringen in plaats van één en dat maakt de revue erg genietbaar.

Met de revue wordt jaarlijks de wapenstilstand, den armistice, gevierd. Plaats dus voor liedjes en grappen, scetches en… de herdenking van een jong gevelde medestander. De groep, versterkt met Tiense Straatmuzikant Herman Vandermeulen, kan niet om het verlies van Guy Puyneers een jaar geleden. De avond sluit met een aantal liedjes die hijzelf tientallen keren mee uitvoerde.

Luc Vandeplas heeft het vertrouwde patroon aangevuld met een een talentenzoektocht-met-jury. Deze laatste, zijnde Chris Michel en Mariette Peeters, is streng: iedereen tien, of vier keer 2,5, hoogstens twinting op twintig voor een duo. De verrassingen zijn legio. Vele Hoegaardiers met talent traden nooit eerder op. Ludo Vanmol, René Kerrijn, Hugo Tritsmans, Toots Paul Thielemans, Willy Declerck, Fred Depré, Kris Hendrickx… zijn allemaal een tien waard. Walter Maho wint zelfs de Will Tura-award. Tom Groezeneken ontpopt zich als man van alle seizoenen en van Australië. Chris Hennuy bespeelt het publiek (nu) met één hand. Jef Rozenski, Peter Laermans, Jan Vanparijs en Gert Nackaerts beelden met zijn vieren een trio uit. Ubrt is, als pionier van de Waanzin, buiten categorie. Enzovoort.

Dat alles in het dialect (soms gedubt in het Tiens). Dat alles op de vooravond van intercommunale erkenning vermits er een aanvraag is om op te treden in Austin (in brouwerij Celis). Misschien zijn ze vandaag 11 november wel voor het laatst te zien op eigen bodem. In  het Paenhuys.