Armistis 2016 – Totale Waanzin meteen uitgenodigd bij Donald TrumpWaanzin in ’t Paenhuys

Het Nieuwsblad

FOTO: RAYMOND BILLEN

HOEGAARDEN – Vrijdagavond kun je naar de tweede opvoering van de Totale Waanzin. Er zijn dit jaar twee opvoeringen in plaats van één en dat maakt de revue erg genietbaar.

Met de revue wordt jaarlijks de wapenstilstand, den armistice, gevierd. Plaats dus voor liedjes en grappen, scetches en… de herdenking van een jong gevelde medestander. De groep, versterkt met Tiense Straatmuzikant Herman Vandermeulen, kan niet om het verlies van Guy Puyneers een jaar geleden. De avond sluit met een aantal liedjes die hijzelf tientallen keren mee uitvoerde.

Luc Vandeplas heeft het vertrouwde patroon aangevuld met een een talentenzoektocht-met-jury. Deze laatste, zijnde Chris Michel en Mariette Peeters, is streng: iedereen tien, of vier keer 2,5, hoogstens twinting op twintig voor een duo. De verrassingen zijn legio. Vele Hoegaardiers met talent traden nooit eerder op. Ludo Vanmol, René Kerrijn, Hugo Tritsmans, Toots Paul Thielemans, Willy Declerck, Fred Depré, Kris Hendrickx… zijn allemaal een tien waard. Walter Maho wint zelfs de Will Tura-award. Tom Groezeneken ontpopt zich als man van alle seizoenen en van Australië. Chris Hennuy bespeelt het publiek (nu) met één hand. Jef Rozenski, Peter Laermans, Jan Vanparijs en Gert Nackaerts beelden met zijn vieren een trio uit. Ubrt is, als pionier van de Waanzin, buiten categorie. Enzovoort.

Dat alles in het dialect (soms gedubt in het Tiens). Dat alles op de vooravond van intercommunale erkenning vermits er een aanvraag is om op te treden in Austin (in brouwerij Celis). Misschien zijn ze vandaag 11 november wel voor het laatst te zien op eigen bodem. In  het Paenhuys.