2015 – Lift ’t Paenhuys al weken buiten dienst

Muzikanten zijn het beu omzwier instrumenten de Trapp te sleuren

Hoegaarden 02-12-2015 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy

De muzikanten van De Totale Waanzin en de Hoegaardse harmonie trekken aan de alarmbel. De lift van CC ’t Paenhuys is al meer dan een maand buiten dienst, waardoor ze hun zware instrumenten telkens tot op de tweede verdieping moeten dragen. “Enkele oudere muzikanten komen niet meer repeteren”, zegt Peter Laermans. Volgens burgemeester Jean-Pierre Taverniers is het wachten op wisselstukken.

Cultureel centrum ’t Paenhuys biedt plaats aan het jeugdhuis op de benedenverdieping, de ART-academie op de eerste verdieping en de Hoegaardse harmonie op de tweede verdieping. Ook de muzikanten van de Totale Waanzin repeteren in een lokaal op de tweede verdieping. Nu de lift al 33 dagen buiten dienst is, staan vooral de muzikanten aan de klaagmuur. “Dit zijn middeleeuwse toestanden”, zegt Peter Laermans van de Hoegaardse harmonie. “Onze muzikanten moeten hun instrumenten iedere keer langs de trappen omhoog sleuren. Voor het Sint-Ceciliafeest hebben we met 40 mensen al het materiaal naar beneden en daarna weer naar boven moeten dragen. Anders volstaan twee mensen om al onze instrumenten te verhuizen. Enkele oudere muzikanten komen niet meer repeteren omdat ze met hun zwaar instrument de trappen niet op raken. Probeer maar eens met een bastuba naar boven te klimmen. We hopen dat het euvel zo snel mogelijk verholpen is. Op 19 december hebben we een concert met de jeugd en op 27 december spelen we met de hele harmonie in de kerk. Al het materiaal moet dan mee, van pauken tot muziekstaanders. We vullen dan drie aanhangwagens met materiaal.” Ook de muzikanten van de Totale Waanzin hebben al meerdere keren hun instrumenten op en af de trap gesleurd. “Bij ons Armistis concert heeft het vervoer van materiaal veel moeite gekost. Het is vervelend, maar er zijn ergere dingen in het leven. In het oude Paenhuys vervoerden we ook alles langs de trap”, aldus Luc Vandeplas.

Wisselstuk

Volgens burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) is het wachten op de onderhoudsfirma. “De lift is twee keer kort achter elkaar stuk geweest”, weet Taverniers. “Er is een onderhoudscontract met een firma, maar het is nog wachten op wisselstukken”. Peter Laermans stelt zich hier vragen bij. “Het gaat om een grote firma. Het is dan ook onbegrijpelijk dat we zo lang op een wisselstuk moeten wachten.”