2013 – “Einde dreigt voor dorpsharmonieën”

“Einde dreigt voor dorpsharmonieën” MUZIEKVERENIGINGEN VINDEN HUURPRIJS VOOR HET PAENHUYS ONBETAALBAAR

19-12-2013 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy

Nu Het Paenhuys vernieuwd is, beschikt Hoegaarden officieel over een gemeenschapscentrum. De eerste voorstellen voor de huurprijzen die de verenigingen moeten betalen om de zaal te huren, zetten kwaad bloed bij de twee harmonieën van Hoegaarden. “20 euro per uur is veel te veel. Op jaarbasis is dat 5.700 euro. Dan gaan we failliet. Als het voorstel erdoor komt, moeten we onze harmonie opdoeken.”

In de polyvalente zaal van Het Paenhuys in Hoegaarden repeteren momenteel de twee dorpsharmonieën Vrije Muziekliefhebbers en De Melomanen van de Grote Gete. De zaal werd onlangs volledig vernieuwd en is daardoor officieel erkend als gemeenschapscentrum. Daar horen uiteraard ook aangepaste huurprijzen bij, die door het nog op te richten beheersorgaan vastgelegd moeten worden. Maar ook al is dat orgaan nog niet aangesteld, toch kregen de dorpsharmonieën al een voorstel voor de aangepaste huurprijs. En die zorgt voor flink wat consternatie. “Het gemeentebestuur van Hoegaarden heeft al een voorstel op tafel gelegd”, zegt Peter Laermans van de Vrije Muziekliefhebbers. “Zij stellen voor om 20 euro huur te betalen per uur. Wij repeteren 106 keer per jaar en een repetitie duurt telkens drie uur. Reken maar uit: dat kost ons 5.700 euro per jaar. Waanzin. Als we dat moeten ophoesten, gaan we failliet. Vooral omdat we in Het Paenhuys geen drank kunnen verkopen. We hebben dus helemaal geen inkomsten. Als dit voorstel goedgekeurd wordt, kunnen we onze muziekvereniging binnenkort opdoeken.” De harmonieën bundelden hun klachten en speelden ze door aan het gemeentebestuur, dat daarop met een tweede voorstel kwam.

Tegenvoorstel

“Zij stelden een tarief voor waarbij we op jaarbasis 2.700 euro zouden moeten betalen”, zegt Laermans. “Maar zelfs dat is onbetaalbaar voor ons. Om dat te kunnen betalen, moeten we zeker drie restaurantdagen organiseren. Of we dan op een gunsttarief gerekend hadden? Eigenlijk wel. Zeker omdat wij constante gebruikers van de zaal zijn.” Het gebruik van de polyvalente zaal van Het Paenhuys blijft nog tot het einde van het jaar gratis. Peter Laermans van de Vrije Muziekliefhebbers legde zijn oor al eens te luister in andere gemeenten en ging na hoeveel zij aan muziekverenigingen vroegen voor de huur van een soortgelijke zaal. “In een aantal gemeenten is het volledig gratis”, zegt hij.

Elders goedkoper

“En in de andere is het goedkoper dan de 20 euro die ze in Hoegaarden voorstellen. In Scherpenheuvel-Zichem bijvoorbeeld betalen muziekverenigingen 10 euro voor de huur van Den Egger.” Ook muziek- & koldergroep De Totale Waanzin en muziekschool ART gebruiken Het Paenhuys.