2013 – Al vijftien jaar ambiance op Hagherock

Al vijftien jaar ambiance op Hagherock PAUL VLAYEN STAAT OP PODIUM ALS PRESENTATOR EN MET BEMPT BAND

27-06-2013 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy

In Campus Ten Haghedorne was het gisteren een hele namiddag ambiance tijdens Hagherock. Het festival voor personen met en zonder handicap vond een vijftiende keer plaats. Sam Gooris was erbij tijdens de eerste editie en sloot ook nu het festival af. Paul Vlayen, de geestelijke vader van het evenement, stond op het podium als presentator én gitarist van de Bempt Band.

“Alles is begonnen met een optreden van De Totale Waanzin in 1998”, vertelt Paul Vlayen, die in het Instituut MM Delacroix werkt. “Het optreden had zo’n bijval bij de bewoners van onze instelling dat we het jaar erna gestart zijn met Hagherock.” Paul had ervaring op muzikaal vlak – als gitaarleraar in ’t Paenhuys en muzikant bij de rockgroep De Totale Waanzin – en startte in het activiteitencentrum De Kleine Bempt van Ten Haghedorne met de Bempt Band. De bewoners spelen sindsdien samen muziek onder begeleiding van Paul.

Ambiancemuziek

“Tijdens de eerste Hagherock hadden we alleen de Bempt Band en Sam Gooris”, zegt Paul. “Intussen is het festival uitgegroeid tot een groot gebeuren. Onze band bestaat uit personen met een zware tot ernstige mentale handicap. Ook al zijn die gasten niet bespraakt, de teksten kunnen ze volledig meezingen. Muziek doet hen herleven, en vooral ambiancemuziek.” De Bempt Band speelt Vlaamse nummers en ook een paar eigen liedjes. Twee jaar geleden haalde ze daarmee de finale van Eurosong for Specials. Erwin Janssens (42) woont al sinds zijn jeugd bij Ten Haghedorne, speelt twintig jaar bij de Bempt Band en maakte alle festivals mee. “Ik was goed in ritme, daarom ben ik de drummer van de band geworden”, vertelt hij. “Het is geweldig dat dit festival hier plaatsvindt. We zingen al die liedjes mee.”

Enthousiasme

Paul heeft nog altijd evenveel plezier in zijn werk met gehandicapte mensen. “Als je met die mensen werkt en je ziet hoe eerlijk en enthousiast ze reageren, dan geeft dat een goed gevoel”, aldus Paul. Dat is ook het gevoel dat Evi De Vroye en Liesbet Fierens hebben, die nu al een tiental jaar het festival organiseren met een zevental medewerkers. “Het enthousiasme van onze bewoners blijft even groot. Zo treedt dj Jocke, een bewoner van leefgroep De Linde, hier ook op. We zijn blij dat we de voorbije vijftien jaar toch enkele bekende Vlaamse artiesten naar Hagherock konden halen”, aldus Evi en Liesbet. Zo kwamen K3, 2Fabiola, Eddy Wally, Laura Lynn, Nicole en Hugo, Mama’s Jasje, Regi en Sam Gooris, opnieuw de afsluiter van het festival. Hij is de lieveling van de bewoners.