1998 – Waanzinnige muziek in Hoegaards dialect

,,Groewet konsaar”. In Hoegaarden houden ze ervan. Zeker die van jeugdhuis ’t Paenhuys en hun Totale Waanzin. Deze muziekgroep speelt blues en rock ’n roll in het Hoegaardse dialect. Ze bestaat vijf jaar en viert op zaterdag 7 november die ,,houten jubileum” met een concert in het jeugdhuis in de Stoopkensstraat.

HOEGAARDEN 05-11-1998 Het Nieuwsblad

,,Konsaar van den armistis” (wapenstilstand) prijkt op de strooibriefjes. Vijf jaar geleden kon niemand van de elf leden een noot muziek spelen of zingen. ,,Compleet simpel, zot, waanzinnig”, oordeelde de buitenwereld. Toch was De totale waanzin geboren. Hij bestaat nog steeds en brengt overal ambiance en vaudevilles.

Ook nu weer. Niemand minder dan de Hoegaardse burgemeester Frans Huon kruipt in de huid van presentator. Hij stond niet voor niets mee aan de wieg van ’t Paenhuys. Hij krijgt de eer de luchtige muziek van Totale Waanzin vast te praten aan symfonieën met viool, dwarsfluit, piano en opera.

Totale Waanzin presenteert tegelijk met het concert zijn nieuw liedjesboek (leekesbukske) met 18 wijsjes in ’t dialect. Dokter Dirk Demedts schreef het voorwoord ervoor. Een nieuw liedje gaat over Paul Baille, de ongelukkige bewoner van het Kapittelhuis, nu Vlaamse Toontuinen. Hij was de braafste man van Hoegaarden, maar stierf in 1980 door moordenaarshanden. De mensen noemden hem Reubbe en zo luidt ook de titel van het liedje. Totale Waanzin zingt het een eerste keer op hun concert.

Paenhuys krijgt ook een BV over de vloer: Jacques Verbist. Hij is kunstschilder en acteur en Rob Van Eyck vroeg hem de rol van Weinstein te spelen in de film Blue Belgium. Die film gaat over Belgische moordenaars en hun slachtoffers.

Concert van De Totale Waanzin in ’t Paenhuys op 7 november. Het concert begint om 21 uur. Toegang: 150 frank aan de kassa, 100 frank in vvk.