2020 – Vier gebouwen geselecteerd voor Open Monumentendag – Optreden De Totale Waanzin

Vier gebouwen geselecteerd voor Open Monumentendag
Voor het eerst ook Arendsnestwijn en optreden van De Totale Waanzin

Het Laatste Nieuws – 21 februari 2020

Het Arendsnest in volle restauratie, wordt eindelijk een wijnchateau

Christian Hennuy

Het Arendsnest in volle restauratie, wordt eindelijk een wijnchateau
HOEGAARDEN Erfgoed vzw heeft de gebouwen bekend gemaakt voor de komende Open Monumentendag op 13 september. Het Arendsnest, de Paradijshoeve, Het Schip en klooster Mariadal zijn de locaties. Voor het eerst zal er wijn van het Arendsnest kunnen geproefd worden.
Vzw Hoegaards Erfgoed werkt hiervoor samen met een aantal eigenaars en andere verenigingen, onder de coördinatie van de dienst Toerisme van de gemeente Hoegaarden. Bij een vorige editie waren het Schip, het Arendsnest en de Paradijshoeve al publiekstrekkers, niet toevallig drie gerestaureerde gebouwen. Nu komt daar Mariadal bij.

In het Schip in Nerm zal de hele dag een tentoonstelling lopen over de restauratiewerken. Er komt een demo en een proeverij aan de bakoven die opnieuw operationeel is.

Het Schip en de Paradijshoeve

Christian Hennuy Het Schip en de Paradijshoeve
Het Arendsnest zal open zijn vanaf 13 uur met uitleg over de stand van de werken. Voor het eerst zal er geproefd kunnen worden van de witte en rode Arendsnestwijn, gemaakt met druiven van de lokale wijngaard. De Paradijshoeve zal ook vanaf 13 uur open zijn en ook daar krijg je uitleg over de werken. Er zal een instuif zijn met Arendsnestwijn en Hoegaardse bieren, waaronder Moutgaarden. De Totale Waanzin zal er Oud-Hoegaardse liedjes brengen.

Klooster Mariadal, aan de Kloosterstraat, staat in het teken van 200 jaar Zusters in Hoegaarden en de publicatie van het daarbij horende boek.

De Hoegaardse greeters begeleiden om 14 uur een wandeling langs de vier monumenten, met vertrek aan het toeristisch infopunt op de Houtmarkt.

De Sint-Rochuskapel van MariadalChristian Hennuy De Sint-Rochuskapel van Mariadal