Armistis 2021 – Totale waanzin nu definitief Trug Gelost: met ook een scherpe blik op mogelijke gemeentefusies

Hageland Actueel
De twee voorbije jaren kon in Hoegaarden het Armistisconcert van de Totale Waanzin niet plaatsvinden wegens corona. In november vorig jaar was alles klaar voor de editie 2021 van Trug Gelost, maar in laatste instantie moest alles afgelast worden omdat corona weer de kop opstak. Maar niet getreurd ‘Trug Gelost 2021’, wordt nu opgevoerd op 7, 8 en 9 april. En normaal volgt de Armistis 2022 op 10, 11 en 12 november 2022.

De Hoegaardse muziek- & koldergroep ‘De Totale Waanzin’ (foto Hans Kleynen) bestaat bijna 30 jaar. Het was inderdaad in november 1993 dat ‘de weddingschap’ werd afgesloten tussen enkele totaal muzikaal onkundige veertigers uit Hoegaarden, om beginnen muziek te spelen en dan nog wel in het lokaal dialect, het ‘Oowgeds’. ‘Totale waanzin’ vonden sommigen en daarmee had de groep haar naam. In 1994 was er de eerste Armistis (foto),  nu volgt de 27ste editie van het Armistiskonsaar.

Hoegaards volkslied

“We zijn tevreden dat dit concert weer kan, want in november vorig jaar durfden we het niet te organiseren, hoewel alles klaar stond. We spelen nu in grote lijnen wat we van plan waren in november. Alleen een paar sketches zijn gewijzigd omdat sommige acteurs nu niet beschikbaar waren”, zegt scenarioschrijver Luc Vandeplas.

Het Armistiskonsaar Trug Gelost 2021 dat nu opgevoerd ziet er in grote lijnen als volgt uit: de Totale Waanzin speelt een selectie van nieuwe liedjes en klassieke hits, ditmaal met akoestische instrumenten. Grote hits als ‘de maskers van Oowgere’, ‘In Owgere’, ‘Sjotte in de waaj’, ‘Et roewej strikske’, ‘Géft aaze Oowged trug’, zijn er zeker bij, en uiteraard wordt de Armistis afgesloten met het Hoegaards volkslied ‘Land van beuj èn biejete’. (film)

Het eerste Armistiskonsaar door de Totale Waanzin in 1994

Fusieproblematiek

Er worden door het Armistisch theatergezelschap zeven live sketches gebracht en zes verfilmde sketches die de voorbije zomer werden opgenomen. “Jaarlijks komt ook de Tiense Straatmuzikant Herman Vandermeulen bij ons zingen als eerbetoon aan de veel te vroeg overleden accordeonist Guy Puyneers. We spelen ook in op de actualiteit met de fusieproblematiek met de fusie zowel gezien vanuit Hoegaards als vanuit Tiense perspectief. Met daarbij uiteraard ook passende liedjes. Vergeten we niet dat we vroeger al een bijdrage brachten over ‘Hoegaarden Vrijstaat’. Dat zal nu niet minder zijn”, lacht Luc.

De verkoop van de kaarten van de Armistis verlopen vlot. Voor de donderdag zijn er nog heel wat plaatsen vrij, maar voor de vrijdag en de zaterdag hebben telkens al 80 mensen bevestigd. Om iedereen comfortabel te laten zitten wordt het aantal beperkt tot 100 per avond.

Het Armistis concert vindt plaats op donderdag 7, vrijdag 8  en zaterdag 9 april, telkens om 20 uur in ’t Paenhuys aan de Stoopkensstraat. Kaarten kosten € 10 in voorverkoop, € 12 aan de kassa. Info kaarten: 0496 / 72 53 07,  0475 / 36 00 43 of 0485 / 65 25 92.