Armistis 2021 – Armistis gezelschap is ‘Trug vast’ door corona in Hoegaarden

Hageland Actueel – 4 november 2021  – Christian Hennuy

Wie gedacht had volgende week uit de bol te gaan op het Armistisconcert van de Totale Waanzin ‘Trug gelost’, zal bedrogen uitkomen. Wegens de stijgende coronacijfers in Hoegaarden zijn de drie voorstellingen van 11, 12 en 13 november afgelast. De opvoeringen zullen in februari of maart van volgend jaar plaats vinden.

De titel ‘Trug gelost’ was gekozen omdat vorig jaar het Armistis concert niet kon plaats vinden ook al door corona, maar uiteindelijk wordt het ‘Trug vast’. Opvoeringen van het Armistis concert in het dialect lokken steeds heel wat toeschouwers in de kelder van het Paenhuys (foto). Alles was nochtans klaar, maar toen kwam er slecht nieuws van de gemeente.

‘Gezien de huidige situatie in Hoegaarden , dagelijks komen er gemiddeld 5 à 6 besmettingen bij, nadert de Alertfase . Op dit ogenblik hebben we drie opeenvolgende dagen met stijgingen: een 7- daagse incidentie van 247 en een positiviteitsratio van 0,73. Vermoedelijk komen we morgen in een Early Warning situatie en dan is de Alertfase zeer nabij’, aldus een waarschuwing van de gemeente. Wat betekent dat er dan plots veel strengere maatregelen kunnen afgekondigd worden.

Lokale overheden als gouverneurs of burgemeesters kunnen bij afkondiging van een epidemische noodsituatie, de Alertfase dus,  bestuurlijke maatregelen nemen om de gevolgen van de epidemische noodsituatie voor de bevolking te voorkomen of te beperken.

Bierfeest met De Totale Waanzin

“Strikt genomen hadden de voorstellingen kunnen plaats vinden volgens het horeca protocol, maar nu komt er plots de dreiging van bijkomende maatregelen bij. Alles was nochtans klaar: de muziek, de films, de sketches. Al het materiaal van de provincie was reeds aanwezig in het Paenhuys. Maar we konden het risico niet nemen dat volgende week de optredens plots verboden worden”, zegt organisator Luc Vandeplas.

“We gaan de opvoeringen uitstellen tot februari of maart volgend jaar, waarbij de mensen de keuze krijgen hun kaarten te houden voor de voorstelling in het voorjaar, of hun geld terug te vragen. We voelden ook al aan dat sommige mensen twijfelden of ze zouden komen, vandaar dat we nu de knoop doorgehakt werd. Iedereen zal verwittigd worden”, besluit Luc Vandeplas met spijt in het hart.