Armistis 2009 – Revue schetst toekomstbeeld

Het Laatste Nieuws 17 november 2009

17-11-2009 Het Laatste Nieuws – Christian Hennuy,Kristien Boll

De nieuwe revue ‘De weg nowe Ogere, astebleeft’ hangt een wel zeer merkwaardig toekomstbeeld van Hoegaarden op. Ezels hebben voorrang op de kruispunten, elk huis in het dorp krijgt een bierleiding en er komt een luchthaven in de gemeente. Deze revue, gespeeld door toneelkring Thalia, wordt opgevoerd in zes Hoegaardse zalen en speelt zich af in 2031.

Christian Hennuy &Kristien Bollen

In de Revue, in het dialect gespeeld en gezongen door toneelkring Thalia en rockgroep de Totale Waanzin, geeft men een beeld van ‘Ogere’ in 2031. Chris Michel, journalist en bekend van het vtm-nieuws, is een uitgeweken Hoegaardier die zijn eigen rol speelt. Omdat hij hopeloos verliefd is, raakt hij de weg kwijt naar Hoegaarden, dat ondertussen een aparte Vrijstaat is geworden met eigen wetten en ordonnanties.

De palmezel is in het toekomstige Hoegaarden heel belangrijk geworden, vandaar dat hij in de Vrijstaat Hoegaarden zowat de rol van de Indische heilige koeien krijgt. In principe moet iedereen die naar de Vrijstaat komt het Hoegaardse dialect kennen. Of Chris Michel de weg terugvindt naar Hoegaarden en zijn grote liefde, wordt pas duidelijk aan het einde van de revue, die door Luc Vandeplas geschreven werd.

‘In den Aimel’

“Om niet tweemaal hetzelfde te doen, heb ik geopteerd voor een toekomstbeeld. Tijdens een nieuwsoverzicht worden de evenementen in beeld gebracht die zich hebben afgespeeld tussen 2006 en 2031. Tal van personages zijn ondertussen overleden, vandaar dat een stuk van de revue zich ‘in den Aimel’ afspeelt”, vertelt Luc. In totaal werken 50 mensen mee aan deze productie, en daarenboven deden nog een 25-tal mensen mee in de filmfragmenten. Het muzikale theaterstuk wordt opgevoerd telkens om 20 uur, op 20 en 21 november in zaal Ermelindis in Meldert, op 27 november in ’t Parochiecentrum, op 28 november bij de Klup in de Cerkel, en op 18 en 19 december in ’t Kouterhof. Inkom: €7 in voorverkoop en €10 aan de kassa. Reservatie kan via 0477/35.73.12.

Enkele acteurs uit de nieuwe revue. Foto Bollen