Archiveer 26/11/2018

Programma voor herdenking Wapenstilstand 1918 steeds ruimer – Het Nieuwsblad

Programma voor herdenking Wapenstilstand 1918 steeds ruimer
Affiche voor de herdenking van WO1 in Meldert (1922).. FOTO: HOEGAARDS ERFGOED
HOEGAARDEN – Op 11 november wordt het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Het programma raakt goed gevuld.

Op het ludieke front is er de jaarlijkse Armistice door de Totale Waanzin in ’t Paenhuys. Voor het eerst zijn er drie opvoeringen (9, 10 en 11 november). Vanwege de gemeente krijgt de bloemenhulde in Meldert, Hoksem, Outgaarden en Hoegaarden een bijzonder cachet. De gevechten aan de Getebrug aan de Stationsstraat worden heradcht met een plaket. Hetzelfde geldt voor de crash van de Brits-Canadese vlieger in Meldert. Tussen het oorlogsmonument aan het gemeentehuis en de begraafplaats aan de Walestraat worden een mausoleum, een vredesboom, vredesbank, enz. ingewijd. Kinderen maakten klaprozen als symbool van de slagvelden aan de IJzer.

De idee van de slagvelden wordt overgenomen in de tentoonstelling van vzw Hoegaards Erfgoed in de Sint-Gorgoniuskerk: “Klaprozen voor de vergeten slachtoffers van de oorlog”, van 28 oktober tot en met 11 november (dagelijks 10-18uur – gratis). Op de slotdag vindt een concert plaats: „De Klaproos 14-18”, met Debbie Lambregts (zang, gitaar) en Emma Coopman (zang, harp en diatonisch accordeon). Van de Apocalyps – Boudewijn de Groot tot Imagine – John Lennon. Kaarten: 10 euro.

Dag van de ontspanning – Het Laatste Nieuws

De Seniorenraad van Hoegaarden organiseert op zaterdag 24 november de ‘Dag van de Ontspanning’ in het Paenhuys. Hoegaardse verenigingen komen zich voorstellen en de dag wordt afgesloten met een echt bal door de Totale Waanzin.

De Totale Waanzin speelt bal

Het namiddagprogramma van de ‘Dag van de Ontspanning’ loopt van 15 tot 18 uur in het Paenhuys aan de Stoopkensstraat 82. Volgende Hoegaardse verenigingen stellen zich voor: Okra Hoegaarden, Okra Meldert, Samen op Stap, Vereniging 55+, Wandelclub Hoegaarden, Petanqueclub Hoegaarden, Creatieve hobbyclub, Feniks Hoegaarden, Capella, Curieus Hoegaarden, Hockeyclub HiH, Yoga en Beweging op verwijzing. Men kan er iets komen drinken en taart eten, maar ook deelnemen aan workshops. Wandelen, bloemschikken, 3D werken, sterrenkijken, bewegen op een stoel, en yoga kan men uitproberen. Er is ook informatie over de wereldoorlogen te bekijken. Om 20 uur is er een traditioneel bal op de 2de verdieping van ’t Paenhuys, door de Totale Waanzin. De toegang is gratis. Info: 016/80.87.83

Hoogfeest van het dialect bij 25ste verjaardag – Het Laatste Nieuws

De Totale Waanzin (Foto: Hans Kleynen)

RV De Totale Waanzin (Foto: Hans Kleynen)

De Totale Waanzin bracht drie opvoeringen van het ‘Armistis Konsaar’ in het Paenhuys, een revue met een overzicht van wat er zich de laatste 25 jaar bij de Waanzin en in Hoegaarden afspeelde. Met daarbij, tal van liedjes, sketches en films. Dit allemaal in het dialect, vooral het Hoegaards, maar ook andere dialecten uit de regio kwamen aan bod, evenals Leuvens en Brussels. De Totale Waanzin bestaat uit Clara Bessemans, Gert Depré, Michel Evers, Heidi Hickmans, Walter Maho, Jan Stuerbout, Luc Vandeplas, Paul Vlayen en Ivan Burvenich. De groep stelde meteen ook de derde CD voor ‘Zot van Oech’. Info: www.detotalewaanzin.be