Armistis 2009 – Hoegaardse revue straks zes keer in de zalen

De Totale Waanzin & Thalia stellen voor de Tweede Ogetse Revu, “De weg nowe Ogere, astebleeft”, (Oiver aizels, beei en engelkes). Het gebeuren speelt zich af in Hoegaarden in het jaar 2031…

Raymond Billen

Via een terugblik op een aantal historische gebeurtenissen, vernemen we wat er zich de afgelopen 25 jaar heeft afgespeeld in dat pittoreske Vlaams-Brabantse dorpje aan de Gete, met zijn rijke verleden en cultuur, en met zijn specifieke tradities en dorpsfiguren.

Vanuit de eerste ‘Ogetse Revu’ (2006), weten we nog dat de lokale Garde Roger, toen hij op de vooravond van Palmzondag op zoek moest naar een vat Hoegaards dat van de camion was gevallen, toevallig een oude bekende tegen het lijf was gelopen : Chris van Oscar van Bare Selleke, een uitgeweken Hoegardier die al jaren niet meer in zijn geboortedorp was geweest. Bij Chris sloeg de heimwee toe en hij wilde zich terug definitief in Hoegaarden vestigen, ware het niet dat hij wanhopig en rusteloos op zoek was naar een beeldschoon meisje uit de klas van bij zuster Mariette : het meisje met het rode strikje. Tot over zijn oren verliefd, is hij toen opnieuw weggetrokken om haar op een dwangmatige te gaan zoeken in binnen- en buitenland… Sindsdien is van hem geen teken van leven meer waargenomen ! Is hij ‘de weg nowe Ogere’ (‘de weg naar Hoegaarden’) dan helemaal bijster geraakt?…

Nu, 25 jaar later, is een gedreven Hoegaardse reporter met zijn researchteam op zoek gegaan naar Chris van Oscar van Bare Selleke, in de hoop hem te kunnen overtuigen om terug te keren naar zijn geboortedorp Hoegaarden, dat ondertussen een onafhankelijke vrijstaat is geworden ! Na de klinkende verkiezingsoverwinning van de partij ‘Kus mig naa mein klak’ in 2006, waarbij alle traditionele Hoegaardse partijen de krachten hadden gebundeld, werd twee jaar later immers officieel de Vrijstaat ‘Ogere’ uitgeroepen : een onafhankelijke enclave binnen het koninkrijk België met zijn eigen vrijheden, vlag en volkslied en zijn eigen regels en ordonanties.

Deze 2e Ogetse Revu “De weg nowe Ogere, astebleeft”, is een uniek muzikaal theaterstuk in het Hoegaards dialect (het ‘Ogets’), dat u meeneemt naar de vrijstaat ‘Ogere’ anno 2031. Muziek en theater in combinatie met film en ‘actie’, smelten samen in een verrassende, ludieke en interactieve belevenis, waarbij ook een belangrijke rol voor het publiek is weggelegd.

In het najaar in de zalen te Hoegaarden en Meldert : • Vrijdag 20 november Zaal Ermelindis ‘Bij Odette’ – Meldert • Zaterdag 21 november Zaal Ermelindis ‘Bij Odette’ – Meldert • Vrijdag 27 november Parochiecentrum – Hoegaarden • Zaterdag 28 november De Cerkel (De Klup) – Hoegaarden • Vrijdag 18 december Kouterhof – Hoegaarden • Zaterdag 19 december Kouterhof – Hoegaarden

2009 – Oude dialectnamen in opmars

De Standaard 8 oktober 2009

De Hoegaardse Cultuurraad onderzoekt hoe oude straatnamen én het dialect in ere kunnen worden hersteld. Tienen, Aarschot en Leuven deden dat eerder.

De Tiense filoloog dr. Paul Kempeneers is voorstander van het herstel van oude straatnamen. ‘Maar niet in ’t dialect’, licht hij toe. ‘Afschaffing van vroegere straatnamen om er de naam van een vooraanstaand iemand op te plakken, noem ik al flauwekul en de voorstanders van een herstel van de vroegere naam in ’t dialect, noem ik personen die een slecht woordenboek gebruiken. Ze hebben niet eens een vaste schrijfwijze van hun dialect.’
Kempeneers is boos op zijn Tiens stadsbestuur. ’25 jaar geleden sprak ik politici aan om onder de bordjes met de officiële straatnaam een bordje te hangen met de oude naam. Iedereen vond het een geweldig idee. Ik kreeg al veel schouderklopjes. Voor de rest? Niets, door een gebrek aan interesse. Namen in ’t dialect? Neen, met zo’n zever hou ik me niet bezig.’

Het Kommetèet va Pikke Stijkès in Tienen heeft een andere mening. Het ijvert voor instandhouding van het Tiense dialect. ‘Straatnamen in het Tiens is daar een aspect van’, meent Gilbert Declercq van het comité. ‘Maar ons voorstel is afgeketst omdat bewoners en handelaars zicht kantten tegen een tweede straatnaam. Ze vreesden voor verwarring.’ Voorzitter Jef Vanderstappen van de Cultuurraad meent dat ook het financiële aspect een rol speelde: ‘Nieuwe bordjes zouden aan de stad veel geld hebben gekost.’

Kempeneers kreeg bij de voorstelling van zijn boek over de stad Aarschot te horen dat het schepencollege besliste enkele oude straatnamen opnieuw te vermelden, maar niet in het dialect. ‘Ik ben blij dat Aarschot het voorbeeld van Leuven niet volgt. Leuven bezigt wel dialectnamen, maar voor Aarschot zie ik het niet zitten dat de Kardinaal Mercierstraat, voorheen Eeuwigheidsstraat, zoiets wordt als Iêwichaatstreut en de Jozef Tielemansstraat, voorheen Kortstraat, de Kutstreut.’

In Hoegaarden ijvert de Cultuurraad sinds kort voor herstel van oude straatnamen. Een werkgroep gaat na welke straten daarvoor in aanmerking komen. ‘Ik verwacht er niet veel goeds van’, oordeelt Kempeneers. Hij stelde het Tiens en Hoegaards Idioticon samen met verklaring van dialectwoorden en besluit: ‘De Hoegaardse spelling lijkt nergens op. Ik hoop dat men in Hoegaarden het gezonde verstand gebruikt. Ik ken mensen in Hoegaarden die hun eigen geschreven dialect niet begrijpen. Mijn vrouw is een van hen.’

Hoegaardier Luc Vandeplas, auteur van de Hoegaardse revue, leidt de werkgroep in de Cultuurraad. Op 10 november gaat De weg nowe Ogere in première, in het dialect. ‘Inderdaad wordt gezocht naar straten, waarvan mogelijk ook de vroegere naam weer kan vermeld worden’, zegt hij. ‘Dialect of niet? Ik neem aan die polemiek liever geen deel. De werkgroep moet het uitmaken. Ik werk mee, maar kies geen stelling. Er zijn voor- en tegenstanders van het dialect. Regels voor de schrijfwijze bestaan niet. Daarom is het noodzakelijk elk voorstel sereen te behandelen. Het dorpsdialect moet zeker bewaard blijven. Het is authentiek erfgoed. De Slachthuisstraat heette vroeger in de volksmond de Bedeleersumkeer. Die naam heeft een historische achtergrond en klinkt mooi.’

Hoegaarden

Voor of tegen dialect op straatnaamborden? Stem op de poll op www.nieuwsblad.be/hoegaarden


2009 -Orde van Sint-Gorgonius voor Clara Bessemans

Het Nieuwsblad 27 september 2009



FOTO: RAYMOND BILLEN
HOEGAARDEN – In het Paenhuys nam Clara Bessemans, na 28 jaar, afscheid als permanent verantwoordelijke van het jeugdhuis. Ze ontving bovenop de geschenken o.a. de gemeentelijke Orde van Sint-Gorgonius.

Burgemeester Jean-Pierre Taverniers sprak als laatse van zes en toverde een medaille uit zijn zak: de Orde van Sint-Gorgonius. Die was door de gemeente nooit eerder toegekend aan een vrouw. Het was ook de eerste die deze burgemeester uitreikte.

Clara werd alom geprezen voor haar luisterend oord, haar inlevingsvermogen, haar oeganisatorische aanpak. Ze stguurde in het Paenhuys het onthaal en de evenementgen in goede banen en bouwde de cursussen uit tot een populair medium met jaarlijks zeshonderd deelnemers. Clara zelf betrok haar man Michel en kiinderen Henk en Veerle in de hulde.

Op de foto Gorgon (niet die van de orde), Clara met haar zus en broer. Rechts (nipt) Veerle.

 

    

2009 – Clara Bessemans, eerste vrouw opgenomen in de orde van Gorgonius !

Blog Marleen Lefevre. 27 september 2009

Dikke proficiat aan Clara ! Gisteren op haar afscheidsfeest als ‘permanent verantwoordelijke’ van het Paenhuys was er een heel eerbetoon met als ‘kers op de taart’ de opname in de orde van Gorgonius. Burgemeester Taverniers gaf haar deze erkenning, met bijhorende medaille.

En… Clara is de eerste vrouw die deze huldiging krijgt. Voorgangers zijn onder andere Geert Clément, Jan Dewachter en meester Guilluy.
Dik verdiend door Clara.
Het feest was the max. Stijlvol, met gracieuze ontvangst in de prachtige tuin en met zelfgemaakte liedjes voor Clara.
Clara wordt opgenomen in de orde van Gorgonius
 
Clara samen met voorzitter Luc

Alle categorieën