Armistis 2009 – Hoegaarden juicht om onafhankelijkheid

Hoegaarden  7-10-2008   De Standaard
Twee jaar na de aanvraag schenkt koning AlbertII de onafhankelijkheid aan de gemeente Hoegaarden. De inwoners juichen.
Neen, zo is het niet in werkelijkheid. Wel in de revue Kus mig naa mein klak. Daarin treden leden van De Totale Waanzin en toneelkring Thalia op, maar ook gemeenteraadsleden en schepenen, bekende Hoegaardiers en andere figuranten. Luk Vandeplas van Totale Waanzin schreef het scenario.’Het is het vervolg van een eerste revue in 2006′, vertelt Vandeplas over het spektakel. ‘Toen ging het over de aangekondigde sluiting van de brouwerij. De tweede revue brengt het vervolg. Het verhaal speelt zich af in 2031, 25jaar na de onafhankelijkheidsverklaring. Een nieuwe partij Kus mich na mein klak, is aan de macht.”Op die onafhankelijkheid hebben we twee jaar moeten op wachten’, vult burgemeester Jean-Pierre Taverniers (CD&V) aan. In de revue licht hij in het dialect van Hauthem – het Hoegaardse gehucht waar hij woont – toe waarom het zo lang duurde eer de koning de sleutel van de vrijstaat opstuurde.’De koning wilde zelf de sleutel komen overhandigen, maar onze sire had te veel last met zijn zoon Laurent. Hij moest op zijn jungen letten. Toen ik hem aan zijn belofte herinnerde en zei dat de pasiënce van de Hoegaardiers op was, stuurde hij de sleutel.’

Linda Cornu van het gemeentehuis mocht die plechtig overhandigen en dat werd gefilmd in de raadzaal met veel volk. Dat juichte om Ogere Vrij!.

Bekende Hoegaardiers als Jan Van Parys (Vitaya) en Chris Michel (VTM) werken mee aan de revue, waarvan op 10november in jeugdhuis ’tPaenhuys tijdens het concert Armistis van De Totale Waanzin fragmenten worden vertoond. De revue wordt opgevoerd in het najaar van 2009 en bevat een mix van film, muziek en toneel.

Voor de film maakten cameraman Gaston Wuestenbergs al opnames in Tienen en Gent en bij notaris Philippe Adriaens, die het testament onthult van de onafhankelijkheid. (be)