Armistis 2010 – Georges Niclaes (82) zingt verloren liedjes in Studio ROB


Een van de zangers is de 82-jarige Georges Nicolaes (centraal in beeld).if
HOEGAARDEN – Senioren zingen liedjes op het jaarlijkse concert van De Totale Waanzin in Hoegaarden. Een onder hen, Georges Nicolaes, is ermee maandagnamiddag te gast in Studio ROB.

Oudere mensen van Hoegaarden kregen van De Totale Waanzin het verzoek de tekst van liedjes die ze van hun jonge tijd nog kenden op te schrijven. Het leverde een heel repertoire op dat te beluisteren valt op het jaarlijkse concert, nu op woensdag 10 november.

Een van de zangers is Georges Nicolaes (82), een geboren en getogen inwoner van Hoegaarden. ‘Mijn liedjes dateren van net voor de Tweede Wereldoorlog’, vertelt hij. ‘Het zijn er een heel pak. Ze werden gezongen door Nederlanders tijdens kermissen in Tienen. Beneden aan de Veemarkt verkochten ze de teksten zodat iedereen kon meezingen. Muziekarrangementen ervan bestaan niet. De papieren heb ik niet meer, maar de liedjes zitten nog allemaal in mijn kop. Vier ga ik er zingen.’

‘Ik dacht er aanvankelijk aan om niet mee te doen aan het concert, maar ex-schepen Suzanne Swellen trok me over de meet. Ik hou nu eenmaal van muziek, vooral klassieke stukken. Ook wel moderne, maar ik vind het spijtig dat vele daarvan in het Engels zijn. Ik versta die taal niet. Nu ben ik blij op het podium te komen, vooral omdat ik tijdens repetities heb ervaren dat het er bij De Totale Waanzin echt gezellig aan toe gaat.’

Dramatisch

Een liedje van hem gaat over een aardig typetje, met een jaske en een slippeke. Een ander over ik schud mijn gatteke, want ik ben een aardig schatteke. ‘Meestal zijn het plezante liedjes, gezongen tijdens communie- en trouwfeesten, maar ook liefdesgeschiedenissen, een ongeval, oorlog of sterfgeval. Veel dramatische dingen dus. In het dialect zing ik niet. De liedjes lenen zich daar niet toe. In het dialect klinken ze niet mooi.’

Samen met Georges nemen ook Suzanne Swellen, Fred Depré, Chris Mazerese, Mariette Peeters, Leen Covens, Monique en Sara Vannoppen plaats achter de micro. En uiteraard ook de muzikanten en zangers van De Totale Waanzin. Het concert heeft als thema plezante en triestige histories van vroeger en nu. Goed is alvast dat de teksten van de liedjes nu weer op papier staan en niet verloren gaan voor de volgende generaties. De Totale Waanzin heeft ze gebundeld.

‘Liedjes van vroeger en nu’ van De Totale Waanzin, woensdag 10november om 21uur in ’t Paenhuys. Inkom 9euro