CD met oude liedjes voor onder de kerstboom- Het Nieuwsblad

CD met oude liedjes voor onder de kerstboom- Het Nieuwsblad

Suzanne Bams, Luc Vandeplas. FOTO: RAYMOND BILLEN

HOEGAARDEN – Vanaf maandag is de cd ‘Oude liefde roest niet’, door de Totale Waanzin, te koop tegen 12 euro in het infopunt (Houtmarkt).

De cd bundelt de liedjesoogst van een tweejarig project, met Europese steun van Leader. Hij is vanochtend voorgesteld in het gemeentehuis. Burgemeester Jean-Pierre Taverniers vond de titel verontrustend: ‘Over oude liefdes. Wie weet wat zou er aan het licht komen…’ Schepen Marleen Lefevre wees op eerder inspanningen voor het behoud van erfgoed, materiaal zoals gebouwen, immaterieel zoals dialect, straatnamen, liederteksten. Beide inleiders wezen op de rol van Suzanne Bams (die de liederen kent van in het café bij Witte Germaine) en wijlen Georges Nicloaes (die ze vanbuiten leerde bij straatzangers op de markten).

Projectleider Luc Vandeplas: ‘Het zijn bijna vergeten teksten, vaak gezongen op familiefeesten en kermissen. De marktzangers verkochten hun teksten op papier maar daarvan is weinig bewaard. Arrangementen ontbraken helemaal. Ik hoorde ze zingen door mijn grootvader Jukke maar het zijn andere senioren die hebben bewaard. Daarom verdienen Suzanne en Georges een applaus.’

De eerste cd werd overhandigd aan Suzanne Bams en aan de kinderen Hugo en Brigitte Nicolaes. Hij is te koop bij leden van de Waanzin en in het toeristisch infopunt. De groep actualiseert haar website. Met deze oogst aan oude liederen trad de groep bijvoorbeeld op voor Leadergemeenten in Diest.

Erik Vanoppen

Reacties zijn gesloten.