DE TOTALE WAANZIN &  de vedetten van towen met “Leekes van vrugger en naa”

Op woensdag 10 november 2010 nodigde De Totale Waanzin uit op hun traditioneel jaarlijks “Armistis-Konsaar.

Traditiegetrouw bracht De Totale Waanzin op deze 17e editie van ”Den Armistis” een mix van muzikale kolder en plezante, doorleefde ”leekes” in het Hoegaards dialect (et ”Ogets”).

Deze editie van 2010 stond in het teken van de “plezante en tristige istaures van vrugger en naa” (plezante en triestige verhalen van vroeger en nu.

Eerst bracht De Waanzin uit hun repertoire een aantal leekes van naa (liedjes van nu). Daarna kwamen de aa leekes van vrugger (de oude liedjes van vroeger) aan bod.

Authentieke liederen die tijdens feesten (communies, trouwfeesten, kermissen, …) werden gezongen tot in de eerste helft van vorige eeuw. Meestal ging het over ”moeilijke” of ”onmogelijke” liefdes, dramatische gebeurtenissen (overlijden in het kinderbed, …), soms moraliserende (de invloed van ”de fles”), of gewoon plezante liedjes over jeugdherinneringen, hechte vriendschappen, of een ”ongelukkige” ziekenhuisopname, …

Van deze liederen bestaan geen gedrukte teksten of muziekarrangementen. Ze werden gezongen tijdens familiefeesten en werden zo doorgegeven aan de volgende generaties. Dat maakt dat er soms licht verschillende versies van eenzelfde lied in omloop kwamen.

We ”ontdekten” een paar Hoegardiers die nog een gans repertoire van deze oude liederen bezaten, neergeschreven in vergeelde ”schriftjes”, of gewoon bewaard ”in hun hoofd”.

Zij hebben die oude liederen voor ons gezongen en wij hebben er de muziekarrangementen voor gemaakt.

Suzanne Swellen en Georges Nicolaes hebben zelf een aantal van deze liedjes gezongen. De andere werden gebracht door Fred Depré;, Chris Mazarese, Guy Puyneers en De Waanzin.

In het tweede deel kwamen er nog miejer vraalei agter de micro (nog meer vrouwen achter de micro). Chris Mazerese, Mariette Peeters, Leen Covens en Monique Mans en Sara Vanoppen vertolkten die nummers van De Waanzin die hen op het lijf zijn geschreven.

De Totale Waanzin zijn : Heidi Ickmans (trekzak), Clara Bessemans (zang), Paul Vlayen (gitaren, banjo, harmonica, zang), Michel Evers (bas), Luc Vandeplas (gitaar, fluit), Gert Depré; (zang, gitaar, doedelzak), Gorgon Romme (drums, percussie) en Ivan Burvenich (geluid en de techniek).

Dit was opnieuw een onuitgegeven muzikaal spektakel op de vooravond van de wapenstilstand (Armistis).

 

Armistis 2010 – Leekes van vrugger en naa – Fotoalbum
Read more.
Leekes van vrugger en naa – Youtube
Read more.
Videofragmenten Armistis 2010 – Youtube
Read more.
Georges en Suzanne met oude liedjes – De Streekrant
Read more.
Georges en Suzanne met oude liedjes – Het Laatste Nieuws
Read more.
Aardig Tippeke op revue – Het Nieuwsblad
Read more.
Live op Radio 2 (10/11//2010)- Radio 2
Read more.
Totale Waanzin brengt leekes van vrugger en naa – Het Laatste Nieuws
Read more.
Georges Niclaes (82) zingt verloren liedjes in Studio ROB – Het Nieuwsblad
Read more.
De Totale Waanzin & de vedetten van towen – Kerk en Leven
Read more.