Archiveer 05/01/2018

LIED: het oude graafschap heeft zowel bier als bieten – Het Nieuwsblad

LIED: het oude graafschap heeft zowel bier als bieten
Van beei en biejete… FOTO: RAYMOND BILLEN

HOEGAARDEN – Tienen heeft een stadslied. Hoegaarden heeft er twee.

Yvan Laloup daarover: “Onze buurgemeente Tienen heeft een stadslied. Maar wie kent ons Volkslied uit 1981, voorgesteld door wijlen Frans Huon en Roger Kerrijn op 28 mei 1981?” Laloup, actief in de seniorenbeweging en als heemkundig auteur, blijft achter zijn tekst staan: “Het is zeker goed nieuws voor de schepen van Cultuur dat Hoegaarden reeds 35 jaar een eigen lied heeft.” Dat begint zo:

Waar in ’t oude graafschap het Schoorbeekje heerlijk vloeit, 

Weeld’rig gouden graangewas kost’lijk groeit en bloeit, 

Waar ’t hart des volks behoort aan ’t mooie Getedal, enz. enz. 

Maar dan is er ook nog het “Lant van beei en biejete” (…van bier en bieten), de dialecttekst van De Totale Waanzin, op muziek van E.W. Elgar, gearrangeeerd door Paul Vlayen en op tekst van Luc Vandeplas. Die wordt sedert 2003 ook als “nationale hymne van Ogere” gezongen. Het gaat zo:

Lant van beei en biejete,

Ogere es de noam.

Et beei en zennen aizel,

goave et groewete foam. Enz.

Bij welke gelegenheden welk lied wordt gezongen is niet vastgelegd. Het eerste leent zich eerder als aanzet van een plechtig treffen. Het tweede is tot nu vooral ingeburgerd als slot, bijvoorbeeld na een avondlijk eerbetoon aan de producten van onze beide brouwerijen.

 

(Video van Stefan Puttemans)

Heemkring op zoek naar plaatselijke bijnamen – Het Laatste Nieuws

 – De Heemkring Hoegaards Erfgoed vzw gaat op zoek naar plaatselijke bijnamen. Al in 1981 startte wijlen Hubert Van Nerum dit onderzoek. Hij publiceerde een brochure ‘Hoegaardiers, hun naam en hun faam’. Nu zet Wasily Pedjko dat werk voort.

Maurice Dodion en Wasily Pedjko van de Heemkring Hoegaards Erfgoed.

Wasily Pedjko doet dat werk over en stelt zich heel wat vragen.

”Wat zijn de huidige bijnamen en gaan die nog terug op de voorouders? Zijn er moderne cultuurinvloeden? Of zijn bijnamen op hun retour? Onlangs nog publiceerden we een boek over een beroemd ‘Selleke’, Louis Michel. Iedereen zal zijn familieleden in Hoegaarden ‘Sellekes’ hebben genoemd, maar hoe zouden ze Louis Michel in de Belgische en de Europese politiek kennen?”, vraagt Wasily zich af.

Inventaris

Wasily maakt de inventaris van bijnamen van zoveel mogelijk personen, per straat en per gehucht of deelgemeente. Hij kon daarvoor al uitgebreid rekenen op leden van Okra, die op hun vergaderingen zoveel mogelijk namen van vroeger en nu noteerden.

En er werden in het verleden nog bijnamen genoteerd. Ivan Laloup heeft al veel ‘toonaemen’ geciteerd in ‘Hoegaardse Taal anno 2011’. De Totale Waanzin zingt in het dialect over Schipper, Lewikke den Roeweje, Pjeirke Sailes en over nog vele anderen.

”In de eerstvolgende nummers van ‘Alpaidis’, ons heemkundig tijdschrift, worden de lijsten opgenomen. Misschien groeit er opnieuw een boekje uit”, aldus Wasily die een beroep doet op de hele bevolking om bijnamen binnen te sturen naar pedjko@hotmail.com. (HCH)